Fleurop
Fleurop Fleurop Česko Hvězdy a Hodnocení
Objednat Květiny
Frutiko
Frutiko Frutiko Česko Hvězdy a Hodnocení
Objednat Květiny

Jak se slaví Valentýn ve světě?

Jak se slaví Valentýn ve světě?

Valentýn se slaví každoročně 14. února. Je to den, kdy se téměř po celém světě slaví láska. V tento den lidé vyjadřují své city k druhým tím, že jim dávají přáníčka, dárky nebo květiny, často při romantické večeři. Podívejme se, jak se to dělá v některých zemích!

V Číně se 14. únor nazývá 'Qi Xi Festival', což znamená 'sedmá noc' (sedmý večer). Legenda praví, že právě tuto noc se snese sedm víl s broskvemi, aby pomohly milencům žít déle. Říká se, že broskve mají afrodiziakální účinky, a proto si lidé na tuto noc dávají broskve a čokoládu dohromady.

Ve Spojených státech se Valentýn slaví velmi často, ale na rozdíl od Francie není tento den určen jen pro zamilované, ale pro všechny, které máme rádi. Američané slaví Valentýna tím, že dávají svým milencům a manželům přáníčka, sladkosti, večeři. Posílají také přáníčka přátelům a rodinným příslušníkům, kteří nejsou ve vztahu!

V Japonsku 14. února ženy obdarovávají muže! Nejčastějším dárkem je bonboniéra a o měsíc později se role obracejí, 14. března jsou to muži, kdo obdarovává své partnerky.

V Brazílii se Den zamilovaných slaví 12. června v pestrých pouličních průvodech. 

Italové se na 14. únor těší, protože se shoduje s koncem karnevalového období. Italové si dávají sladkosti, jako je čokoláda a panettone (tradiční dort), ale také květiny nebo šperky, protože být zamilovaný je sladké!

14. únor se ve Velké Británii slaví květinami, koláči a přáníčky pro blízké. Britové dávají svému partnerovi květiny jako symbol náklonnosti a čokoládu jako projev uznání.

V Portugalsku se 14. únoru říká 'Dia dos Namorados' (Den zamilovaných). Nejoblíbenější květinou, která se v tento den dává, jsou růže. Dalšími oblíbenými dárky jsou parfémy nebo šperky. Dárky si můžete vyměňovat až do půlnoci na Valentýna, pak už je to 'normální' den. 

14. února je ve Francii svátek svatého Valentýna, ačkoli svatý Valentýn nebyl nikdy oficiálně církví kanonizován jako svatý! V tento den si lidé často posílají zamilované dopisy a přáníčka, vyměňují si květiny a čokoládu a slaví ho romantickou večeří.

V Norsku si páry 14. února dávají sladká srdíčka s tajnými vzkazy. Jsou na nich slova jako 'Buď můj', 'Obejmi mě', 'Polib mě' atd. Tyto vzkazy jsou malou připomínkou doby, kdy se pár narodil. Tyto zprávy jsou malou připomínkou důležitosti, kterou si navzájem přikládají!

Ve Španělsku si páry 14. února vyměňují přáníčka a dárky na 'Den zamilovaných'. Páry a milenci chodí na večeři a kupují si navzájem drobné dárky jako v mnoha zemích.

V tento den nosí svobodní Švédové, kteří hledají lásku, na tričku růži. Říká se, že ten, kdo nosí poslední růži, má zůstat navždy sám!

V Dánsku je Valentýn velmi romantickým svátkem! Páry oslavují svou lásku posíláním balónků s ručně psanými vzkazy uvnitř. Kromě toho si vyměňují přáníčka a sladkosti nebo květiny. Také si spolu vyrazí na romantickou večeři do příjemné restaurace!

V Německu je na Valentýna zvykem, že mladé ženy zdobí své byty červenými srdíčky, než do nich vstoupí muž. Nikdo tak nebude pochybovat o tom, kde je jeho srdce! V některých oblastech muž navštíví svou přítelkyni a daruje jí růži, zatímco žena jí věnuje básničku. Poté si společně pochutnají na vynikající večeři!

Poláci slaví Valentýna 14. února, stejně jako v jiných zemích. Poláci však mají také zvláštní tradici oslav 'Karnawałowa Nina' (Karnevalová Nina). Během tohoto obřadu muži házejí mladým ženám drobné dárky a žena, která jich uloví nejvíce, se stane karnevalovou Ninou!

V Rumunsku existuje tradice zvaná Martisor (jarní květinový dar). Během tohoto obřadu posílají muži květiny a dárky rodinným příslušníkům a přátelům.

Všimněte si velkých podobností ve způsobu, jakým se Valentýn slaví po celém světě!

Šťastného Valentýna všem zamilovaným.

Fleurop
Fleurop Fleurop Česko Hvězdy a Hodnocení
Objednat Květiny
Frutiko
Frutiko Frutiko Česko Hvězdy a Hodnocení
Objednat Květiny
Jaké květiny darovat ke Dni matek? Jaké květiny darovat ke Dni matek? Datum Dne matek v roce 2022 (a 2023 a 2024) Datum Dne matek v roce 2022 (a 2023 a 2024) Jaké je datum letošního Valentýna? Jaké je datum letošního Valentýna?

Všechny články