Fleurop
Fleurop Fleurop Česko Hvězdy a Hodnocení
Objednat Květiny
Frutiko
Frutiko Frutiko Česko Hvězdy a Hodnocení
Objednat Květiny

Jaký význam má barva květin?

Jaký význam má barva květin?

Význam barev květin a vliv květin na naše emoce!

Květiny byly vždy oblíbeným námětem malířů a básníků. Říká se, že krása není jen v očích pozorovatele, ale že existuje i v přírodě, kde má každý druh květiny své poselství a význam.  Nejběžnější významy barev květin:

Červená: láska, svádění, vášeň, touha, chtíč, červené růže se často posílají jako výraz náklonnosti.

Bílá: čistota, cudnost, nevinnost, sladkost. Bílé květiny, jako jsou růže a lilie, jsou často prezentovány na svatbách, aby vyjádřily pocit jednoty a štěstí. Bílé šeříky symbolizují nevinnost, zatímco pomněnky jsou symbolem pravého přátelství a věčných vzpomínek.

Žlutá: radost, přátelství, veselí. Žluté sedmikrásky symbolizují přátelství a radost. Pozor na to, že žlutá je také spojována s nevěrou.

Fialová: tajemství a duchovno (fialová), královská moc (amarant), moudrost (levandule). Fialová barva představuje představivost, zatímco levandule je synonymem rafinovanosti. Amarant byl ve starém Řecku symbolem nesmrtelnosti, protože nikdy neuvadl, když byl spleten do věnce.

Modrá: mír, klid, důvěra. Modré nebo modře lemované květiny jsou symbolem víry, věrnosti a míru. Například chrpy znamenají 'nezapomeň na mě', zatímco chrpy jsou synonymem spolehlivosti. Hyacinty vyjadřují lítost, zatímco fialky symbolizují skromnost. Modré kytice jsou ve Velké Británii oblíbené při zásnubách.

Oranžová: energie, nadšení, vřelost. Kosatec dodává pocit svěžesti a vitality, zatímco ananasová guava se používá pro povzbuzení a sílu.

Zelená: plodnost, štěstí. Zelené květy, jako je pelargonie nebo bazalka, jsou spojeny s růstem, harmonií, zdravím nebo plodností.

Hnědá: stabilita, únava, apatie. Je zřejmé, že s výjimkou podzimu není hnědá barva doporučována.

Růžová: Růžové květy, jako jsou karafiáty, růže nebo sladký hrášek, symbolizují půvab nebo obdiv. Mohou také vyjadřovat vděčnost nebo omluvu.

Kromě barev mají květiny různé významy v závislosti na tvaru okvětních lístků. Například tulipány s pokroucenými okvětními lístky znamenají 'přivádíš mě k šílenství'. Otevřené tulipány naopak symbolizují začátek románku. V tomto případě světle růžové tulipány znamenají nevinnost, zatímco tmavě červené tulipány představují touhu nebo vášnivou lásku.

Kytice karafiátů se zaoblenými okraji představují flirt, zatímco zvlněné karafiáty představují odvahu. Pokud jsou okraje jemně vroubkované, je to známka 'přátelství'.

Fleurop
Fleurop Fleurop Česko Hvězdy a Hodnocení
Objednat Květiny
Frutiko
Frutiko Frutiko Česko Hvězdy a Hodnocení
Objednat Květiny
Jaké květiny darovat ke Dni matek? Jaké květiny darovat ke Dni matek? Datum Dne matek v roce 2022 (a 2023 a 2024) Datum Dne matek v roce 2022 (a 2023 a 2024) Jaké je datum letošního Valentýna? Jaké je datum letošního Valentýna?

Všechny články